ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ

Την τέχνη την αναγνωρίζω σε ό,τι κάνει τον Άνθρωπο λιγότερο πίθηκο και περισσότερο θεό.

Τα υπόλοιπα, δηλαδή η μαστορική της τέχνης, η σκέψη της, η σχέση της με τον καιρό της, είναι δουλειά του ιστορικού που θα οργανώσει το χάος στη Βαβέλ της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπου ο καλλιτέχνης μπορεί να κάθεται να συνδιαλέγεται με τον ομφαλό του, τρελαμένος που δεν καταλαβαίνει κανείς τη γλώσσα του. Αλλά αν ακουστεί μέσα στη βοή ένα οικείο "Α", πιάνεσαι απ αυτό, πιάνεται κι ο διπλανός και καταλαβαίνει ο καθένας: "Α". Οπότε, υπάρχει ελπίδα να ξεκινήσει να φτιαχτεί καινούργιο αλφάβητο, πού ξέρεις;

Κοντός ψαλμός αλληλούια. Ο Κωστής Τριανταφύλλου, με το αρχετυπικό σύμβολο του κεραυνού, ανακαλεί μια τέτοιο κοινά αντιληπτή εικόνα στη συλλογική μνήμη: Τον θεογόνο-ζωογόνο κεραυνό που "παντρεύει" τον ουρανό με τη γη. Ύστερα, ο Κωστής βάζει τον θεατή σε αλληλεπιδραστική σχέση με τον τεχνητό κεραυνό μέσα στο πεδίο των ενεργειακών γλυπτών του, αφού η εμφάνιση και η ένταση του κεραυνού, εξαρτάται από την κίνηση του θεατή. ΄Έτσι, "η αλληλεπιδραστικότητα στην οποία προτρέπει ο καλλιτέχνης, επιτρέπει μια δημιουργική επικοινωνία βασισμένη σε στάσεις εποικοδομητικές, κριτικές και νεωτεριστικές" (i)

Αν συμφωνείς ότι "κάθε έργο τέχνης είναι τέκνο της εποχής του και συχνά, η μάνα των συναισθημάτων μας" (ii), το έργο του Κωστή Τριανταφύλλου στο οποίο συναντιέται η τέχνη με την τεχνολογία, είναι τέκνο της Ηλεκτρονικής εποχής. Η παρέμβαση αυτού του έργου στον Κυβερνοχώρο, μέσα από τις σελίδες του ART TOPOS αντιπροσωπεύει τη συνάντηση της τέχνης και της τεχνολογίας, με την εποχή των Λεωφόρων της Πληροφορίας. Αλλά προσοχή, "παιδί της εποχής του" είπαμε είναι το έργο. Σύγχρονο ναι, ευαίσθητο στα μηνύματα των καιρών ναι, αλλά σε καμιά περίπτωση "επίκαιρο", ή ακόμα χειρότερα "μοντέρνο". Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, από τη στιγμή που πρόθεση είναι η μέθεξη και στόχος η αφύπνιση της συλλογικής μνήμης με την αρχετυπική εικόνα του φυσικού φαινομένου. Να θυμηθεί η αρχαία ψυχή μας, ότι είναι ένα με τον Κόσμο, κι ότι ο Κόσμος αυτός δεν την περιβάλλει, αλλά την έχει.

ART TOPOS

  1. Frank Popper "L'art ά l'age electronique"
  2. Wassily Kandinsky "Du spirituel dans l' art" (indroduction)

© ART TOPOS, 1996
Τελευταία ενημέρωση:
info@artopos.org